Johtajien valokuvaus

  • Tarve ajantasaisille kuville

  • Luottamus tuoreilla kuvilla

  • Vaihtelua henkilökuviin

  • Pressikuvat, kuvat medialle

  • Kuvat omiin tiedotteisiin

  • Erilaiset kuvat erilaisiin viesteihin

  • Vuosikertomuskuvat

  • Johtoryhmän kuvat


Yrityksen johtajista tarvitaan lähtökohtaisesti enemmän kuvia kuin muusta henkilöstöstä. Johtavissa asemissa olevat henkilöt ovat enemmän esillä mediassa - sekä sisäisessä, että ulkoisessa - kuin muu henkilöstö. Siksi on tärkeää, että johtajien kuvapankki on ajantasainen ja riittävän monipuolinen. 

Erilaiset kuvat erilaisiin tarpeisiin

Erilaiset tiedotteet tarvitsevat erilaisia kuvia. Hieman kärjistäen voi sanoa, että ennätystuloksesta kertova tiedote tarvitsee erilaisen kuvan kuin tulosvaroituksesta annettava tiedote.

Yritykset, joille kuvaan, tilaavat keskimäärin 8-15 kuvaa johtajasta 1-2 vuoden välein. Joka kerta, kun sovitaan kuvauksesta, käy ilmi, että kuvia tarvitaan jatkuvasti ja tarpeet ovat erilaisia.

Johtajan henkilökuvia kannattaa suunnitella sen verran, että käydään läpi kuvauspaikat etukäteen ja mietitään kuvatarve pääpiirteittäin. Kuvauksessa tulee yleensä aina uusia ideoita ja tilanne elää henkilöiden mukaan, mutta kuvaukseen lähdettäessä on hyvä olla selkeät suuntaviivat ja ajatus tyyliin ”ainakin nämä kuvat tarvitsemme ja ne tulevat tähän käyttöön”. 

Pohdittavia kysymyksiä tilaajalle:

  • Missä kuvia käytetään?

  • Minkä mallisia kuvien tulee olla? (Vaakakuva, pystykuva, tietyt mitat nettisivun rakenteen tai Powerpoint-esityksen mukaan…)

  • Minkälainen viesti halutaan antaa?

  • Montako kuvaa vähintään tarvitaan?

  • Onko olemassa kuvaohjeistus, jota noudatetaan?

Koko vuoden kuvat samalla kertaa

Vaikka kuvamäärä olisi isompikin, ei kuvauksen tarvitse olla koko päivän kestävä. Käytännössä johtajien kuvaukset, joita olen tottunut tekemään, kestävät n. 30-90 minuuttia, meikkauksen kanssa maksimissaan kolme tuntia. Huolellisella valmistelulla kuvaus voidaan tehdä vaikka 10 minuutissa ja silti saadaan hyvä määrä kuvia. Tässä tarkoitan, että johtajalta menee kuvaukseen 10 minuuttia. Kuvaaja ja assistentit joutuvat panostamaan kuvaukseen hieman enemmän aikaa. 

Ammattimeikkaaja ammattimaisiin kuviin

Suosittelen aina meikkaajan käyttöä. Ammattimeikkaaja saa ihon tasoitettua siistin ja kauniin näköiseksi valokuviin. Jos kuvattava on valmistellut itsensä ja meikkaaja “tarkistaa ja hienosäätää” kameraa varten, onnistuu meikkaus nopeimmillaan n. 10 minuutissa. Miehillä meikkaukseen ”nollatilanteesta” menee yleensä vähemmän aikaa kuin naisilla. Jos nainen meikataan alusta asti ja laitetaan myös hiukset, kannattaa siihen varata tunti. Aikataulutus tulee käydä läpi valokuvaajan kanssa hyvissä ajoin. Itse tarjoan yleensä asiakkaalleni koko paketin, eli järjestän myös meikkaajan paikalle. Tällöin tiedän, minkä verran aikaa menee ja osaan myös kertoa asiakkaalle alusta asti, mikä on realistinen aikataulu. Kun valokuvaaja hoitaa meikkaajan tilaamisen, hän osaa jo tilausvaiheessa kertoa meikkaajalle tulevat tarpeet ja suunnitella kokonaisuutta paremmin. 

Meikkaajalla on myös tärkeä rooli kuvattavan rentouttamisessa ja valmistamisessa henkisesti kuvattavaksi. Omat yhteistyökumppanini ovat loistavia ihmistuntijoita ja saavat kuvattavan rentoutumaan niin, että kameran eteen tuleminen on helpompaa.

Kuvankäsittely viimeistelee henkilökuvan

Johtajien kuvissa kuvankäsittely on yhtä tärkeää kuin muissakin kuvissa. Studioni kuvankäsittelytyyli on hyvin luonnollinen. Johtajien kuvissa pitää näkyä kokemus ja itsevarmuus. Siksi ei kannata miettiä, että ”kaikki rypyt siloitellaan”. 

Johtajan henkilökuva rakentaa luottamusta yritykseen. Siksi kuvan tulee vastata todellisuutta, tietysti parhaalla mahdollisella tavalla. Suomessa keskellä talvea otettuihin kuviin tarvitaan todennäköisesti hieman enemmän viimeistelyä kuin elokuussa otettuihin kuviin, missä henkilöllä on kesän rusketus ja takana hyvin levätty loma. 

Kaikessa pyritään siihen, että kuva on paras mahdollinen kuva henkilöstä sillä hetkellä.

Johtoryhmän kuvaus

Johtoryhmän kuvauksessa monen kuvattavan saaminen samaan aikaan paikalle on usein suurin haaste. Yrityksen AGM tai muu vuosittainen kokous on yleensä hyvä tilaisuus kuvata johtajat. Kun kuvaus tehdään ennen kokousta, on kaikilla bonuksena ammattimeikkaajan tekemä ehostus osakkaiden eteen mentäessä.

Ryhmäkuva ei tarkoita välttämättä pönöttävää riviä, missä kaikki katsovat kameraan ja kaikilla on sama asento. Kuvia kannattaa ottaa samalla kertaa useampia, jotta kuvia on eri käyttötarkoituksiin pitkin vuotta.

Ryhmäkuvan ei tarvitse olla pönöttävä kuva, missä kaikki katsovat kameraan.

Jos halutaan ryhmäkuva, mutta kuvattavia ei saada samaan aikaan kuvaukseen, pitää miettiä toteutus, missä yksittäiset henkilökuvat yhdistetään kuvankäsittelyn keinoin samaan kuvaan.

Tämä kuva on yhdistetty yksittäisistä henkilökuvista.


Ovatko yrityksesi johtajien kuvat ajanmukaiset?

Ota yhteyttä, mikäli valokuvaus on ajankohtainen!

Lari Järnefelt

I love working with people. Camera is a way to express myself, but when I’m photographing people, the camera and the lights are just a way to record the creative process that happens between the photographer and the person being photographed. 

www.feltfotografi.fi
Edellinen
Edellinen

Meikkaus ja ehostus henkilökuvauksessa

Seuraava
Seuraava

Miten pitää käsiä kuvassa?